Το Amazonas Park είναι ένας ιδιωτικός ζωολογικός κήπος στα βορειοανατολικά της Κρήτης. Η εστίαση του ζωολογικού κήπου είναι σε ζώα από τη Νότια Αμερική, ιδίως παπαγάλους και πιθήκους. Υπάρχουν επίσης μερικά κατοικίδια ζώα όπως τα γαϊδούρια και οι κατσίκες.

Το πάρκο Amazonas άνοιξε το 2011. Από τότε, έχει απολαύσει αυξανόμενη δημοτικότητα. Κατά τη διάρκεια της σεζόν φθάνουν καθημερινά αρκετές εκατοντάδες επισκέπτες στο πάρκο ζώων. Επίσης, ορισμένες εταιρείες που προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές με λεωφορείο έχουν συμπεριλάβει το μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο στην Κρήτη στο πρόγραμμα τους. Ο χώρος στάθμευσης απέναντι από την είσοδο γεμίζει συχνά το καλοκαίρι. Ο ζωολογικός κήπος βρίσκεται κοντά στη μικρή πόλη της Νεάπολης, μεγάλα τουριστικά θέρετρα όπως η Χερσόνησος, τα Μάλια και ο Άγιος Νικόλαος απέχουν λιγότερο από 30 χιλιόμετρα.

Τι να δείτε στο πάρκο Amazonas;

Σε πολλά θαλάσσια περιβόλια (μεγάλα περίκλειστα πουλιών) μπορείτε να δείτε παπαγάλους από τη Λατινική Αμερική και κακάδες από την Αυστραλία. Ένα κλουβί στο πάρκο του Αμαζονίου είναι ιδιαίτερα μεγάλο, εδώ είναι τα μεγαλύτερα είδη παπαγάλων.
Σε πολλά μέρη του ζωολογικού κήπου έχει πιθήκους, οι περισσότεροι από τη Λατινική Αμερική και τη Μαδαγασκάρη. Πιθανώς η μεγαλύτερη έλξη στο πάρκο Amazonas είναι ένα πολύ μεγάλο περίβολο με πιθήκους και αίγες. Οι επισκέπτες του ζωολογικού κήπου μπορούν να περπατήσουν μέσα. Ένα είδος πίθηκου είναι οι γνωστοί πίθηκοι από το Γιβραλτάρ (βάρκοι πίθηκοι). Συμπεριφέρονται σχετικά ήσυχα. Οι άλλοι μικρότεροι πίθηκοι είναι πολύ ενεργοί. Πηδούν στους ώμους των επισκεπτών. Εάν άλλο άτομο βρίσκεται κοντά, μεταπηδούν από άτομο σε άτομο. Τρέφονται από έναν ωραίο και ενημερωτικό κάτοχο ζώων με μπανάνα.

Ιδιαίτερα τα παιδιά αγαπούν τα γαϊδούρια στο ζωολογικό κήπο του Αμαζονίου. Επίσης, τα φυτά στο πάρκο του Αμαζονίου, όπως οι φοίνικες και τα λουλούδια, είναι όμορφα και ενδιαφέροντα.

Ποιος είναι ο σκοπός του πάρκου Amazonas;

Η κύρια λειτουργία είναι η εκτροφή και η αναπαραγωγή σπάνιων ειδών (ειδικά παπαγάλων), τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. Για πολλά από αυτά τα πουλιά το ζεστό κλίμα στην Κρήτη είναι ιδανικό. Επιπλέον, οι περισσότεροι παπαγάλοι ζουν στη Νότια Αμερική στα βουνά. Το πάρκο Αμαζώνας στο νησί της Κρήτης είναι 500 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Πολλοί παπαγάλοι στο ζωολογικό κήπο προέρχονται από ένα πάρκο ζώων στην Ελβετία. Το κλίμα στη νότια Ελλάδα είναι πολύ καλύτερο για τα πτηνά από τους τροπικούς παρά στην Κεντρική Ευρώπη. Ορισμένοι σπάνιοι παπαγάλοι έχουν ήδη γυρίσει στην πατρίδα τους μετά την αναπαραγωγή τους στο πάρκο Αμαζώνας στην Κρήτη. Ο μεγάλος σταθμός αναπαραγωγής των πτηνών στο Πάρκο Αμαζονίου δεν μπορεί να εισαχθεί από τους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου, για προφανείς λόγους.

Αξίζει η επίσκεψη τον κόπο ;;

Νομίζουμε ότι, παρά την είσοδο έως και 10 ευρώ (βλ. Παρακάτω), ναι. Είναι ο μοναδικός ζωολογικός κήπος της Κρήτης. Το πάρκο Amazonas είναι πολύ καθαρό και καλά διατηρημένο. Το προσωπικό είναι πολύ ωραίο και απαντά σε κάθε ερώτηση. Ο ιδιοκτήτης, ένας νέος άνδρας από το Λουξεμβούργο με πορτογαλική κατάκτηση, έχτισε το πάρκο του Αμαζονίου χωρίς καμία βοήθεια από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Θέλει να σώσει είδη από τη Νότια Αμερική στην Κρήτη από την εξαφάνιση