Το Cretaquarium ή ο Θαλασσόκοσμος είναι ένα δημόσιο ενυδρείο που βρίσκεται κοντά στην πόλη των Γουρνών στην Κρήτη, 15 χλμ ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.
Το έργο Cretaquarium σχεδιάστηκε από εργαζόμενους του πρώην Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (IMBC) για τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου ενυδρείου στην Ελλάδα, ως μέρος ενός θαλάσσιου πάρκου για έρευνα, εκπαίδευση, πολιτισμό και αναψυχή. Η κατασκευή του συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ελληνικό κράτος. Το Cretaquarium άνοιξε για πρώτη φορά στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ηρακλείου του Η.Π.Α. κοντά στην πόλη των Γουρνών τον Δεκέμβριο του 2005 και πέρασε μια σημαντική επέκταση το χειμώνα του 2008-9, όταν εγκαταστάθηκαν 25 νέες δεξαμενές.

Το ενυδρείο λειτουργεί σήμερα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα. Τα εκθέματά του επικεντρώνονται στη θαλάσσια πανίδα της περιοχής της Μεσογείου και περιλαμβάνουν θαλάσσιους οργανισμούς από πάνω από 250 είδη σε περισσότερες από 60 δεξαμενές.